Biografi

Ida Olsson- sångerska, låtskrivare, skådespelerska, musikvetare och skribent.

Ungefär så kan jag sammanfatta min nuvarande yrkesinriktning. Med tidigare inslag av rytmikfröken, barnflicka, städerska, vårdare, personlig assistent, showartist, regissör, musikjournalist, radioprogramledare, servitris, sångfröken, sekreterare, brevbärare och receptionist.
Allra bäst beskriver yrkestiteln diversearbetare mitt yrke.

Jag har haft den stora glädjen att få vara kreativt och konstnärligt delaktig i många olika typer av projekt: Släppt skivor med egen och andras musik, skrivit manus till och medverkat i musikteater för olika åldersgrupper, spelat min musik på duo, med band och med Gaiakvartetten, spelat roller i allt från rysk dokumentär dockteater till barockopera och storslagen show med Galenskaparna och After Shave, lärt mig tala franska och gjort ett franskt konsertprogram och skrivit en magisteruppsats och specialiserat mig på hur musik och ljud påverkar personer med stressrelaterad ohälsa.
Jag har också sjungit på många begravningar vilket är något som jag håller nära hjärta. Att få förtroendet att skapa en fin atmosfär vid ett vackert avsked för en älskad människa är stort och jag förvaltar det med stor respekt och värme.
Jag är utbildad i musik, dans och teater på Högskolan för scen och musik och Balettakademien i Göteborg och har en magisterexamen i musikvetenskap vid Göteborgs Universitet.
Mer om det jag arbetar med hittar ni här på hemsidan. Undrar ni över något eller vill komma i kontakt med mig av någon annan orsak så skick e-post till: ida(a)idaolsson.se

Tack för att ni kommit till min hemsida och för att ni lyssnar på min musik, ser mina föreställningar och läser mina texter.  Allt det här vore ju ingenting utan er.

Varma hälsningar från
Ida

Ida & Simon
Jag träffade Simon första gången 1998 på Högskolan för scen och musik i Göteborg.  Första skoldagen kom han helt sonika fram till mig och frågade om vi kunde vara kompisar. Det skulle vi absolut vara och det har vi fortsatt vara sedan dess!
Vår vänskap utvecklades snabbt till ett musikaliskt samarbete.  Till mina första två soloskivor skrev jag texterna och vi komponerade musiken tillsammans. Simon var producent för bägge dessa skivor och vi spelade in dem tillsammans med band och stråkkvartett.
De många spelningarna på duo under dessa år gav oss mersmak för det lilla formatet. Den tredje skivan som gavs ut med vår musik blev därför en akustisk duoskiva med namnet ” Ida & Simon”. Duoformatet passar oss perfekt!
Vi fortsatte vårt duoprojekt Ida & Simon med att spela in och arrangera julmusik för klassisk gitarr och sång. Resultatet blev ”Julvisa” en julskiva med klassiska och nyskrivna julvisor på svenska i sparsmakade vackra arrangemang. Skivan har varit en julfavorit hos många sedan dess. Vi blir så glada när vi får brev från våra lyssnare där de berättar att vår julmusik ger avkoppling och lugn i vintermörkret och julstressen.

År 2011, 70 år efter Karin Boyes död hade vår musikteaterföreställning om henens liv ” Ja visst gör det ont” premiär på Palladium i Alingsås.  Här har vi låtit fler sidor av vår konstnärlighet och kreativitet få utlopp och vi agerar både musiker, kompositörer och skådespelare och jag kan till detta även titulera mig manusförfattare (eller ännu hellre dramatiker det låter väldigt flott!) Vi har spelat föreställningen för utsålda hus på Stadsteatern i Göteborg  och våren 2012 släpps musiken till förställningen på cd.