Arkiv för ‘Musik’ kategorin

Fullt hus i Högsbo

  • En kopp te i logen

     

Är alldeles omtumlad och rörd efter kvällens slutsålda föreställning på Högsbo Bibliotek.  Det är något speciellt att få gestalta Karin Boye omgiven av böcker. I hennes rätta element. Det känns i själen. Efter föreställningen resten sig en kvinna från första bänkrad och ger sig tillkänna som en medlem i Karin Boye-sällskapet och rörde mig till tårar med sina fina ord om  Karin Boye och vår föreställning. Tack Sonja och alla ni andra i publiken för en fin kväll.
Nu ska jag smälta veckans alla upplevelser och vila bland nära och kära under allhelgona helgen. Och jag ska tända ett ljus på Karins grav, som jag bor nästan granne med, och tacka för allt fint hon låter mig uppleva genom att leva sitt liv och skriva om det. Hur det än är med himlen eller livet efter döden eller den stora tystnaden så kan jag konstatera att hon fortsätter att påverka människor nu och är levande för mig och många andra i allra högsta grad.

 

 

 

Tidig Boyemorgon i Vänersborg

Foto lånat från www.folketshusvanersborg.se

I morse var jag uppe med tuppen och åkte till Vänersborg med Simon för att spela ett utdrag ur Ja visst gör det ont  på Tonspråkskonferensen där. Morgonen var regnig och världen utanför bilrutan visade sig i en gråtrist höstdräkt. Väl inne i den härliga teatern försvann den ruggiga känslan av att dagarna blir mörkare och mörkare och regnet är här för att stanna. Det är en varm atmosfär i den vackra lilla teatern som gömmer sig bakom dörrarna på ett hotell. Det är lite som att man får gå på skattjakt genom hotellet för att hitta den här teaterskatten.
Vi var där med Gaiakvartetten och spelade Andas solsken för några år sedan och redan då blev den teatern en av mina favoritteatrar. Hoppas jag får komma dit igen, många gånger

Imorn spelar vi hela föreställningen på Högsbo bilbliotek kl 19.00 varmt välkomna dit!

 

 

 

Ögonblick och känsla: Karusellsången

 

enturpalivetomslagsbild2004

Hittade ett fint inlägg i bloggen ”Ögonblick och känsla” om Karusellsången.

Passade på att titta på Jenny Erikssons vackra foton också och läsa lite på bloggen och fastnade för  inlägget 2011.  Läs om ni vill,det är fullt med fina tankar och bilder om och från  livet. Man får följa  hur livet skiftar färg och form genom ett år i en människas liv. Vackert, personligt, starkt och skört. Och viktigt att komma ihåg att så ser livet ut, det skiftar. Det går upp och ner och det är bara att följa med bäst man kan i karusellen.

Vill man lyssna på Karusellsången klickar man här och här är texten:

Karusellsången  

Det här är livet.
Oftast mindre, nån gång mer.
En karusell jag aldrig går ur.
Hisnande höjder, bottenlös skräck.
Skrikande skrattar jag livet, runt, runt, runt.

Runt, runt, runt, upp och ner
Följer med en tur på livet.
Runt, runt, runt, runt, upp och ner:
Det här är livet

Tar mig fram, jag tar satts.
En kort stund på toppen, så kastas jag ner.
Hisnande höjder, bottenlös skräck.
Skrikande skrattar jag livet, runt, runt, runt.

Runt, runt, runt, upp och ner.
Följer med en tur på livet.
Runt, runt, runt runt upp och ner:
Det här är livet.

 

 

 

En tripp till Malmö Opera

 

                                                                                                           Foto Malin Arnesson

Kom nyss hem från en snabbtur till Malmö Opera där jag har besökt Operaverkstan och sedan njutit av (och analyserat) föreställningen Evita. Hann också med att dricka en kopp te och äta en tallrik fil tillsammans med en kär vän. När jag sen kom hem till Gbg var jag på en intressant föreläsning i skolan av tre Malmöskådespelerskor som driver ett scenkollektiv med namn PotatoPotato som jobbar med normkritiska föreställningar.

Men nu lämnar jag Malmö helt bakom mig och kryper ner i soffan hemma i Göteborg. Är tröttare än tröttast och försöker sortera intrycken framför ”Halv åtta hos mig”. Nog med konst och kreativa eller kritiska tankar för idag.

 

 

 

A wonderful concert with Jussanam och Agnar

 

Det var tre år sedan jag träffade den brasilianska/isländska sångerskan  Jussanam Dejah då jag sjöng tillsammans med henne på releasekonserten för min vän Harald Ericis projekt Brasilicum.

Nu är Jussanam ute på en nordenturné tillsammans med den briljante isländske pianisten Agnar Mar Magnusson och jag hade den stora äran att sjunga tillsammans med dem. Det var inspirerande att få träffa Agnar  som är en fantastisk musiker och att få skapa härlig musik  tillsammans med dem bägge.

Gästade gjorde även Harald Erici och Maria Rylander så det var många kära återseenden för mig igår kväll!

 

 

Brasilianska klubben är för övrigt en härlig plats att tillbringa en kväll på med massor av härlig  musik, god mat i stora lass och caiparina till den som vill ha ( jag ville ha!)

 

 

ett litet avbrott semestern för att andas solsken

På musikbloggen Star Maker Machine skrevs det idag  så här fint om min sång Andas solsken.

andas solsken vid ett vackert vatten

andas solsken vid ett vackert vatten

Det är fint att tänka på att mina ord och våra toner lever ett eget liv i er när ni lyssnar på dem. Det gör mig glad!

Är tillbaka  här igen när kvällarna mörknar och det är dags att äta kräftor.

Puss & kram!

 

Lämnar er med lite ny musik till sommaren!

Nu tar jag sommarledigt.  Ska stänga av den stora vida världen och leva i den lilla bubblan på platsen jag älskar, med familjen, hunden och en hel trave böcker.

Jag lämnar er här  för ett tag med världspremiär för  ny musik av och med mig:  Klicka här så kommer ni till Ida & Peters musik.

 

Trevlig lyssning och glad sommar

 

Kärlek & Kramar

Ida

 

Texten till När du gråter

Igår sjöng jag När du gråter på scenen för första gången på länge och idag gjorde en av åskådarna mig uppmärksam på att texten inte finns här på hemsidan. Jag märkte att jag inte ens hade lagt in den bland titlarna på skivan En tur på livet.  Jag ska styra upp det!

Tills att jag fixat det så kommer i alla fall texten här. Tack för de fina orden om sången det gör mig glad att den berör er. Skivan finns inte och kommer inte läggas ut på Spotify så vill man höra sången får man köpa skivan. Väldigt omodernt, men ack så exklusivt 😉

Med värme

//Ida

När du gråter

Text Ida Olsson.
Musik. Ida Olsson/Simon Ljungman
Låt havet storma genom dig tills gråten slutat skaka

Du kan skrika gråten rakt in i mig, rakt in i min famn.

 

Var inte rädd när du gråter, jag ska hålla dig.

Var inte rädd när du gråter.

Jag ska hålla dig tills gråten slutat skaka.

 

Låt snyftningarna rulla in som dyningar till min strand.

Jag är lugnet efter stormen om du vill.

Om du vill.

 

Var inte rädd när du gråter, jag ska hålla dig.

Var inte rädd när du gråter.

Jag ska hålla dig tills gråten slutat skaka.

 

Våren är här och med den SeLest!

SeLest

De senaste veckorna har det varit lugnt på Boye- fronten för nu har Simon lagt sitt krut på skivsläppet av  SeLests nya skiva Våren.

Ikväll ska jag gå på releasekonsert på Pustervik i Göteborg.  Kom dit du med och lyssna på ett riktigt bra band, 19.30 står de på scenen.

 

 

 

 

 

 

Mjukglass och tårar

Stora Torget i Enköping

Varje första maj när jag var liten fick vi gå ut i våra nya vårjackor, sätta oss på vårfixade cyklarna och cykla upp på stan med mamma och pappa. Jag tror det var första dagen på året som de sålde mjukglass på Paus. Årets första mjukglass, min med smak av vanilj och päron doppad i ett hårt chokladskal. Det kom alltid en snäll tant eller farbror och gav oss varsin röd ros vilket kändes väldigt exklusivt och speciellt. Fyra röda rosor i en vas hemma varje första maj.

Så stod man där på torget och slickade i sig sin mjukglass och tittade förundrat på alla människor som tagit sig ut. I Enköping var man inte van vid den här typen av folksamlingar. Det var stort att vara ute på torget och vara en av många som stod där och väntade på demonstrationståget. Så hörde jag det. Musikkåren. Först mest trumpeterna men snart även trummorna och till slut en hel orkester som dundrade in mot torget. Klädda likadana kostymer tog de över hela staden. Enköping är inte stort. Om  musikkåren kommer promenerande och spelar så högt de kan så hörs det över hela innerstan. Det gjorde intryck på mig. Jag fick gåshud och tårarna brände under ögonlocken. Överväldigad av musiken och det ståtliga tåget som gick bakdom dem.
Minnet av första maj smakar mjukglass och tårar.